Cînteva cuvite despre noi

BINE AȚI VENIT!

Într-o zi, poți colinda Moldova cu mașina din punctul nordic – Naslavcea și până în extremul sud – Giurgiulești. După ce veți parcurge această distanță de câteva sute de kilometri, DVS., din adevărata oază de culturi arabile din nordul Moldovei, vă veți pomeni aici, la sud, în împărăția miraculoasă a viilor, unde și este situată localitatea Găvănoasa. În sudul satului, în mijlocul viilor, în anul 1975 a fost pusă în funcțiune o fabrică de vin, în prezent – Î.M. „VINIA TRAIAN” S.A.

Acum treizeci și trei de ani, când în localitatea Găvănoasa, pe malul stâng al râului istoric Cahul, se construia fabrica de vin, probabil, nu toți înțelegeau cât de reușit a fost aleasă această locație. Și asta pentru că nu departe de fabrică, la numai 4 km distanță, se întinde Valul lui Traian. Pentru Moldova VALUL LUI TRAIAN înseamnă același lucru ca și piramidele pentru Egipt sau Stonehenge pentru Marea Britanie.

Fiți de acord, atunci când în timpul unei discuții cu partenerii menționezi în treacăt: „aici, încă acum două mii de ani, romanii antici creșteau viță-de-vie, iar noi nu facem decât să le continuăm tradițiile”, aproape că nu mai este nevoie de vreo altă publicitate.

DESPRE NOI

Denumire – Î.M. „VINIA TRAIAN” SA

Fabrica este situată la conexiunea hotarelor Moldovei, Ucrainei, României, în apropiere de stația de cale ferată Vulcănești (13 km), porturile Galați (40 km) și Reni (35 km), ceea ce îi determină situația geografică avantajoasă. Are o zonă excelentă de materii prime, situate pe versanții Stepei Bugeacului și podgoriile regiunii vitivinicole Cahul.

Zona de materii prime constituie 2000 ha de vii într-un perimetru de 30 km. Componența de soiuri a viilor este următoarea: Cabernet, Merlot, Pinot Franc -35%, Sauvignon, Chardonnay – 30%, Aligote, Muscat, și Rkațiteli ș.a. – 35%. „VINIA TRAIAN” S.A. produce un sortiment larg de vinuri brute seci și alcoolizate – peste 17 denumiri de vinuri brute. Anual, vinurile brute spumante și seci de consum curent reprezintă aproape 80% din cantitatea totală de struguri procesați. De o popularitate deosebit de mare se bucură vinurile seci de consum curent din soiurile de struguri roșii Cabernet - Sauvignon, Merlot, Saperavi.

Structura juridică – proprietate privată. Suprafața ocupată - 7 ha. Capitalul social constituie 6249304 lei (echivalentul în dolari - peste 5,5 mil.). Colectivul de muncă al societății numără 156 de persoane. Vârsta medie a lucrătorilor este de circa 38 de ani. Principalele tipuri de activitate ale societății, potrivit Statutului, sunt achiziționarea și procesarea strugurilor, fabricarea și comercializarea vinurilor brute, a vinurilor pe piața internă și pentru export. Vârsta specifică este cuprinsă anual în limitele de 65-90%.

FILOZOFIA NOASTRĂ

Vinul de struguri merită să fie nu o simplă băutură, ci un Fenomen în viața omului. Diferite popoare aveau diferite atitudini față de acest fenomen. Într-o serie de sisteme de cult Vinul era legat de tinerețe și de viața eternă, de îmbătarea divină a sufletului. A fost cântat de poeții greci și persani. În opinia acestora, Vinul îi oferă omului șansa de a se afla, pentru o clipă scurtă, în starea de existență proprie, de obicei, zeilor. În taina euharistiei, credinciosul, gustând din pâine și Vin, se împărtășește cu trupul și sângele lui Hristos („Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: beți din acesta toți, căci acesta este Sângele Meu …”, mat. 26, 27-28).В

Producătorii compară vinul lor cu diferite lucruri: cu arta, muzica, caracterele oamenilor, bărbați și femei, cu o stare a sufletului, iar pentru unii acesta este chiar sensul întregii vieți.

Adevărata înțelegere a vinului vine odată cu contextul în care acesta a fost făcut, înțelegerea culturii localității în care acesta s-a născut. Dvs. puteți să nu țineți minte denumirea vinului, dar dacă vă amintiți cu cine, când l-ați consumat, atunci gustul acestui vin nu va fi uitat niciodată.

Noi tratăm vinul ca pe o artă care cântă întinderile Stepei Bugeacului, și anume pentru acest motiv punem în producția acestuia nu numai tradițiile strămoșilor și realizările tehnologiilor performante, dar și suflet.

MESAJUL DIRECTORULUI GENERAL

Vă îndemn să luați cunoștință de întreprinderea noastră. Întreprinderea noastră este unul dintre cei mai mari producători de vin din Moldova. Fabrica are o situație reușită la conexiunea hotarelor Moldovei, Ucrainei și Românei, în apropiere de stația de cale ferată Vulcănești (13 km), dispune de propriul branșament feroviar, un depozit lângă linia de cale ferată cu suprafața de 1800 mp, care îi permită se efectueze rapid și operativ expedierea produselor. Are o zonă excelentă de materii prime – 2000 ha de vii într-un perimetru de 30 km – amplasată pe versanții Stepei Bugeacului și pe podgoriile regiunii vitivinicole Cahul. Pentru a evita deficitul nedorit de materii prime, compania „Vinia Traian” planifică să planteze 500 ha de vii proprii și să arendeze pe termen lung până la 250 ha de vii pe rod. Până în prezent, au fost înființate deja 146 ha de vii și alte 100 ha au fost pregătite pentru plantarea viilor noi. Capacitatea activă constituie 10000 tone de struguri într-un sezon de procesare. Se fabrică un sortiment vast de vinuri brute și vinuri – peste 17 denumiri de vinuri naturale seci și alcoolizate, inclusiv vinuri brute pentru producția de vinuri spumante. De o mare popularitate se bucură, în special, vinurile seci, produse din soiuri de struguri roșii Cabernet - Sauvignon, Merlot, Pinot , și vinurile de desert de tip Cahor, Muscat Jemciujina, Traminer, Grătiești. Vinurile companiei „VINIA TRAIAN” se deosebesc prin calitatea lor stabilă, astfel, pentru a gusta adevăratul vin natural, este suficient să vizitați regiunea vitivinicolă Cahul, situată în sudul Republicii Moldova. Această regiune este leagănul vinurilor nobile, celebre, preparate după tradiții multiseculare, conform tehnologiilor clasice și speciale. Invitându-vă la colaborare, noi garantăm profesionalismul, onestitatea și calitatea – trei priorități majore ale întreprinderii. Cu respect, Director General, Simion Cristev Denumire – Î.M. „VINIA TRAIAN” SA

Bine ați venit!

Acum treizeci și trei de ani, când în localitatea Găvănoasa, pe malul stâng al râului istoric Cahul, se construia fabrica de vin, probabil, nu toți înțelegeau cât de reușit a fost aleasă această locație. Și asta pentru că nu departe de fabrică, la numai 4 km distanță, se întinde Valul lui Traian. vezi detalii

 

Contacte

Adresa poștală - MD 5317
s. Găvănoasa, raionul Cahul 
Republica Moldova 
Telefon - (+373 299) 57428; 57473;
Fax - (+373 293) 21270
e-mail: vintraian@mtc-vl.md